Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.

Πρώτος συγγραφέας: Ντόγα, Γεωργία
Επόπτης Καθηγητής: Βαζακίδης, Αθανάσιος
Μορφή: Electronic Thesis or Dissertation
Γλώσσα: Greek
Άλλες Λεπτομέρειες Έκδοσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών., 2010
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
Θέματα/Λέξεις Κλειδιά:
Διαθέσιμο Online: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/13885
id dspace-2159-13885
recordtype dspace
spelling dspace-2159-138852015-11-24T13:31:34Z Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας Ντόγα, Γεωργία Βαζακίδης, Αθανάσιος Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική Κοστολόγηση Κόστος Η παρούσα εργασία αφορά την χρήση της μεθόδου της κοστολόγησης για τον υπολογισμό και τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους μιας ξενοδοχειακής μονάδας στο Νομό Χαλκιδικής. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται με την τακτική του μη συνυπολογισμού των αποσβέσεων στα ετήσια έξοδα της εταιρίας. Η τακτική αυτή ακολουθείται από ορισμένες επιχειρήσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο σκοπός τους είναι να παραπλανηθούν οι επενδυτές μέσω της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων και να εισέλθει χρηματικό κεφάλαιο στην εταιρία. Στο πρώτο, θεωρητικό, κομμάτι δόθηκαν ορισμοί που αφορούν την κοστολόγηση, το κόστος και άλλα χρήσιμα προσδιοριστικά στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση για την χρησιμότητα και την πιθανή αξιοποίηση της όλης εργασίας. Παράλληλα με τους ορισμούς της κοστολόγησης δίνονται και ορισμοί που περιγράφουν τον τουρισμό και τα ξενοδοχειακά καταλύματα. Σε μία υποενότητα παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά και οι υπηρεσίες που παρέχει η ξενοδοχειακή μονάδα, της οποίας τα οικονομικά στοιχεία επεξεργάζεται η εργασία. Τέλος, ορίζεται και η παραπλάνηση επενδυτών, παρουσιάζονται οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για αυτή και δίνονται παραδείγματα εταιρειών, που λειτούργησαν με τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο στο παρελθόν. Το πρακτικό μέρος, που αποτελεί και τον κύριο κορμός της εργασίας, χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους χωρίς την προσθήκη του εξόδου των αποσβέσεων και το δεύτερο τον προσδιορισμού του καθαρού κέρδους με την προσθήκη των αποσβέσεων. Ο προσδιορισμός του καθαρού κέρδους ξεκινάει με τον υπολογισμού του κόστους πωληθέντων και των εσόδων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στη συνέχεια επιμερίζονται τα έξοδα στα διάφορα κέντρα κόστους. Ο επιμερισμός αυτός απεικονίζεται στα φύλλα μερισμού. Μετά την επιλογή των σωστών κάθε φορά κέντρων κόστους, το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί σε αυτά αφαιρείται από τα έσοδα και μετά την προσθαφαίρεση των έκτακτων αποτελεσμάτων του έτους καταλήγει η εργασία στα καθαρά αποτελέσματα. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για το δεύτερο σενάριο στο οποίο επιμερίστηκαν και συνυπολογίστηκαν στα ετήσια έξοδα και το έξοδο των αποσβέσεων. Τα συμπεράσματα στο τέλος της εργασίας είναι πολύ σημαντικά και χρήσιμα, καθώς εκεί θα αναλυθούν τα αποτελέσματα του πρακτικού μέρους και σε συνδυασμό με το θεωρητικό υπόβαθρο θα δοθούν λύσεις και θα εξεταστούν κάποιοι λόγοι, που οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010. 2010-05-04T12:04:59Z 2010-05-04T12:04:59Z 2010-05-04T12:04:59Z 2010 Electronic Thesis or Dissertation http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/13885 el Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
institution University of Macedonia
collection DSpace collection
language Greek
topic Κοστολόγηση
Κόστος
spellingShingle Κοστολόγηση
Κόστος
Ντόγα, Γεωργία
Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας
description Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2010.
abstract Η παρούσα εργασία αφορά την χρήση της μεθόδου της κοστολόγησης για τον υπολογισμό και τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους μιας ξενοδοχειακής μονάδας στο Νομό Χαλκιδικής. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται με την τακτική του μη συνυπολογισμού των αποσβέσεων στα ετήσια έξοδα της εταιρίας. Η τακτική αυτή ακολουθείται από ορισμένες επιχειρήσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο σκοπός τους είναι να παραπλανηθούν οι επενδυτές μέσω της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων και καταστάσεων και να εισέλθει χρηματικό κεφάλαιο στην εταιρία. Στο πρώτο, θεωρητικό, κομμάτι δόθηκαν ορισμοί που αφορούν την κοστολόγηση, το κόστος και άλλα χρήσιμα προσδιοριστικά στοιχεία που βοηθούν στην κατανόηση για την χρησιμότητα και την πιθανή αξιοποίηση της όλης εργασίας. Παράλληλα με τους ορισμούς της κοστολόγησης δίνονται και ορισμοί που περιγράφουν τον τουρισμό και τα ξενοδοχειακά καταλύματα. Σε μία υποενότητα παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά και οι υπηρεσίες που παρέχει η ξενοδοχειακή μονάδα, της οποίας τα οικονομικά στοιχεία επεξεργάζεται η εργασία. Τέλος, ορίζεται και η παραπλάνηση επενδυτών, παρουσιάζονται οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για αυτή και δίνονται παραδείγματα εταιρειών, που λειτούργησαν με τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο στο παρελθόν. Το πρακτικό μέρος, που αποτελεί και τον κύριο κορμός της εργασίας, χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τον προσδιορισμό του καθαρού κέρδους χωρίς την προσθήκη του εξόδου των αποσβέσεων και το δεύτερο τον προσδιορισμού του καθαρού κέρδους με την προσθήκη των αποσβέσεων. Ο προσδιορισμός του καθαρού κέρδους ξεκινάει με τον υπολογισμού του κόστους πωληθέντων και των εσόδων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στη συνέχεια επιμερίζονται τα έξοδα στα διάφορα κέντρα κόστους. Ο επιμερισμός αυτός απεικονίζεται στα φύλλα μερισμού. Μετά την επιλογή των σωστών κάθε φορά κέντρων κόστους, το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί σε αυτά αφαιρείται από τα έσοδα και μετά την προσθαφαίρεση των έκτακτων αποτελεσμάτων του έτους καταλήγει η εργασία στα καθαρά αποτελέσματα. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για το δεύτερο σενάριο στο οποίο επιμερίστηκαν και συνυπολογίστηκαν στα ετήσια έξοδα και το έξοδο των αποσβέσεων. Τα συμπεράσματα στο τέλος της εργασίας είναι πολύ σημαντικά και χρήσιμα, καθώς εκεί θα αναλυθούν τα αποτελέσματα του πρακτικού μέρους και σε συνδυασμό με το θεωρητικό υπόβαθρο θα δοθούν λύσεις και θα εξεταστούν κάποιοι λόγοι, που οδήγησαν στα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
advisor Βαζακίδης, Αθανάσιος
format Electronic Thesis or Dissertation
author Ντόγα, Γεωργία
author-letter Ντόγα, Γεωργία
department Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική
title Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας
title_short Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας
title_full Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας
title_fullStr Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας
title_full_unstemmed Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας
title_sort Κοστολόγηση υπηρεσιών ξενοδοχειακής μονάδας
publisher Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
publishDate 2010
url http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/13885
_version_ 1828233203613171712
score 13,072961