Επιτομή: |
Ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα μια επιχείρηση είναι ο σχεδιασμός της μελλοντικής της πορείας, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται. Ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για να αντιμετωπίσει μία επιχείρηση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης, ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα κατάρτισης προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά για τις αγορές, έξοδα, πωλήσεις, κ.α. Ωστόσο πρέπει να υπολογιστεί το μέγεθος της παραγωγής που τους επιφέρει την κερδοφορία, καθώς επίσης αν παράγουν περισσότερα του ενός προϊόντα με τι μικτό και τι καθαρό κέρδος παράγουν το κάθε είδος. Το Νεκρό Σημείο παραγωγής είναι άκρως απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης και κατά συνέπεια θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι γνωστό στα πρόσωπα που διοικούν την επιχείρηση.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται βασικοί μέθοδοι κατάρτισης προϋπολογισμών και εξετάζεται η λειτουργία τους ως μηχανισμός προγραμματισμού και ελέγχου στο πλαίσιο μιας επιχείρησης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται ο τρόπος υπολογισμού του νεκρού σημείου παραγωγής για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Στο τρίτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας θα γίνει εφαρμογή, τόσο στο λειτουργικό προϋπολογισμό όσο και στην ανάλυση νεκρού σημείου, σε μία μεταποιητική επιχείρηση που παράγει δύο προϊόντα.
|