Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.

Πρώτος συγγραφέας: Τερζίδου, Χρυσή
Επόπτης Καθηγητής: Παπαναστασίου, Ιωάννης
Κουσκουβέλης, Ηλίας
Μορφή: Electronic Thesis or Dissertation
Γλώσσα: Greek
Άλλες Λεπτομέρειες Έκδοσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 2014
Τμήμα: Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα
Θέματα/Λέξεις Κλειδιά:
Διαθέσιμο Online: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16066
id dspace-2159-16066
recordtype dspace
spelling dspace-2159-160662015-11-24T13:32:17Z Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT. Τερζίδου, Χρυσή Παπαναστασίου, Ιωάννης Κουσκουβέλης, Ηλίας Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα Παίγνια Δολάριο Κανόνας χρυσού GAMBIT Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζουμε μια ενδεχόμενη πορεία που μπορεί να ακολουθήσουν οι συναλλαγματικές αγορές στο μέλλον. Αξιολογούμε αυτό το σενάριο εφαρμόζοντας την θεωρία παιγνίων και με την βοήθεια της εφαρμογής Gambit καταλήγουμε στην λύση των παιγνίων. Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζουμε την θεωρία παιγνίων, εξετάζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της, τα πιο γνωστά της παραδείγματα καθώς και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων αλλά και τις καταστάσεις στις οποίες καταλήγουμε. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας κάνουμε μια ανασκόπηση στον κανόνα του χρυσού, βλέπουμε τα υπέρ και τα κατά του, τα δυνατά του σημεία αλλά και τους λόγους αποτυχίας του. Παρουσιάζουμε την μορφή που έλαβε με την συμφωνία Bretton Woods, την μορφή των συναλλαγματικών ισοτιμιών σήμερα και την θέση που έχει ο χρυσός. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας, παρουσιάζουμε ένα σενάριο το οποίο φαίνεται πιθανό να συμβεί στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους. Εξετάζουμε μια ενδεχόμενη στροφή της Κίνας (σε συνεργασία ή όχι με άλλες χώρες) στο χρυσό έτσι ώστε να κάνει το νόμισμά της πιο ισχυρό. Για την αγορά του χρυσού θα διαθέσει τα πολύ μεγάλα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάριο, κάτι που λόγω του όγκου των διαθεσίμων, θα μπορούσε να οδηγήσει το δολάριο σε μια πτωτική πορεία και σε αποκαθήλωση του από παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εξετάζουμε αυτό το παίγνιο, ανάμεσα σε Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ΗΠΑ ως στατικό αλλά και δυναμικό, με δύο σενάρια ανάλογα με το ποιός ενεργεί πρώτος. Με την βοήθεια του εργαλείου Gambit καταλήγουμε στις ισορροπίες των παιγνίων μας. Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014. 2014-03-31T06:56:15Z 2014-03-31T06:56:15Z 2014-03-31T06:56:15Z 2014 Electronic Thesis or Dissertation http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16066 el Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
institution University of Macedonia
collection DSpace collection
language Greek
topic Παίγνια
Δολάριο
Κανόνας χρυσού
GAMBIT
spellingShingle Παίγνια
Δολάριο
Κανόνας χρυσού
GAMBIT
Τερζίδου, Χρυσή
Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.
description Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2014.
abstract Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζουμε μια ενδεχόμενη πορεία που μπορεί να ακολουθήσουν οι συναλλαγματικές αγορές στο μέλλον. Αξιολογούμε αυτό το σενάριο εφαρμόζοντας την θεωρία παιγνίων και με την βοήθεια της εφαρμογής Gambit καταλήγουμε στην λύση των παιγνίων. Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζουμε την θεωρία παιγνίων, εξετάζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της, τα πιο γνωστά της παραδείγματα καθώς και τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων αλλά και τις καταστάσεις στις οποίες καταλήγουμε. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας κάνουμε μια ανασκόπηση στον κανόνα του χρυσού, βλέπουμε τα υπέρ και τα κατά του, τα δυνατά του σημεία αλλά και τους λόγους αποτυχίας του. Παρουσιάζουμε την μορφή που έλαβε με την συμφωνία Bretton Woods, την μορφή των συναλλαγματικών ισοτιμιών σήμερα και την θέση που έχει ο χρυσός. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας, παρουσιάζουμε ένα σενάριο το οποίο φαίνεται πιθανό να συμβεί στο προσεχές μέλλον σύμφωνα με κάποιους οικονομολόγους. Εξετάζουμε μια ενδεχόμενη στροφή της Κίνας (σε συνεργασία ή όχι με άλλες χώρες) στο χρυσό έτσι ώστε να κάνει το νόμισμά της πιο ισχυρό. Για την αγορά του χρυσού θα διαθέσει τα πολύ μεγάλα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δολάριο, κάτι που λόγω του όγκου των διαθεσίμων, θα μπορούσε να οδηγήσει το δολάριο σε μια πτωτική πορεία και σε αποκαθήλωση του από παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Εξετάζουμε αυτό το παίγνιο, ανάμεσα σε Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και ΗΠΑ ως στατικό αλλά και δυναμικό, με δύο σενάρια ανάλογα με το ποιός ενεργεί πρώτος. Με την βοήθεια του εργαλείου Gambit καταλήγουμε στις ισορροπίες των παιγνίων μας.
advisor Παπαναστασίου, Ιωάννης
Κουσκουβέλης, Ηλίας
format Electronic Thesis or Dissertation
author Τερζίδου, Χρυσή
author-letter Τερζίδου, Χρυσή
department Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα
title Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.
title_short Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.
title_full Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.
title_fullStr Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.
title_full_unstemmed Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή GAMBIT.
title_sort Θεωρία παιγνίων: ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών σε ένα σενάριο αποσταθεροποίησης του δολαρίου κα επιστροφής του κανόνα του χρυσού: επίλυση με την εφαρμογή gambit.
publisher Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
publishDate 2014
url http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/16066
_version_ 1821482850738765824
score 12,462258