Οι απόψεις των διευθυντών και διευθυντριών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την αποτελεσματική συμβολή τους στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας (Bullying)

Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.

Πρώτος συγγραφέας: Παζαράκης, Νικηφόρος
Επόπτης Καθηγητής: Βαλκάνος, Ευθύμιος
Μορφή: Electronic Thesis or Dissertation
Γλώσσα: Greek
Άλλες Λεπτομέρειες Έκδοσης: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 2022
Τμήμα: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση και Ηγεσία
Θέματα/Λέξεις Κλειδιά:
Διαθέσιμο Online: http://dspace.lib.uom.gr/handle/2159/27654
Περίληψη: Διπλωματική εργασία--Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2022.
Επιτομή: Ο στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να μελετήσει τη συμβολή των στελεχών εκπαίδευσης, ιδίως των Διευθυντών και των Διευθυντριών των εκάστοτε σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη διαχείριση και στην εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου, συγκεκριμένα της σχολικής βίας/εκφοβισμού (bullying). Η έρευνα διεξήχθη τον Μάϊο του 2022 και αφορούσε τους διευθυντές και τις διευθύντριες Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούσαν στα δημοτικά σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης. Ο πληθυσμός-στόχος της παρούσας έρευνας αφορούσε 300 διευθυντές και διευθύντριες δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης. Το τελικό δείγμα των απαντημένων ερωτηματολογίων αποτέλεσαν οι 120 διευθυντές και διευθύντριες. Το ερευνητικό εργαλείο της παρούσας ερευνητικής έρευνας εξέτασε κατά πόσο οι διευθυντές/τριες συμβάλλουν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης, εξετάστηκε κατά πόσο κάνουν χρήση διαφόρων μεθόδων για την άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων του σχολικού εκφοβισμού στην εκάστοτε σχολική μονάδα και κατά πόσο αυτές οι τακτικές θεωρούνται καρποφόρες για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κυρίαρχες μορφές άσκησης βίας είναι οι λεκτικές, οι σωματικές, καθώς και ο εσκεμμένος αποκλεισμός. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού σε έναν μαθητή είναι πάρα πολύ σημαντικές και ο ρόλος των διευθυντών και των διευθυντριών στην αντιμετώπιση και επίλυση του σχολικού εκφοβισμού είναι εξίσου σημαντικός. Επικρατούσα αντίληψη, όσον αφορά τους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού από τον διευθυντή και από την διευθύντρια, φαίνεται να είναι η συζήτηση με τον μαθητή και την μαθήτρια. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διευθυντών αναφέρει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού είναι η ενημέρωση των γονέων του μαθητή, η συζήτηση με τον μαθητή, καθώς και η προστασία του παιδιού που εκφοβίζεται. Ακόμη οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι η άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης και παρέμβασης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Τέλος, η παρούσα έρευνα ανέδειξε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων χρειάζεται κάποια εκπαίδευση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying).